Kan Man Vaccinera Gravida Hundar?Normalt Nej!

Vaccination av gravida hundar är uppenbarligen avskräckt eftersom att injicera en svag sjukdom i en dräktig hund innebär stora risker för valparna i livmodern . På grund av detta rekommenderas det inte att erbjuda skott till en gravid hund. I vissa mycket sällsynta fall där de potentiella fördelarna överväger riskerna, såsom på härbärgen, bör vacciner behandlas.

I planerade avel samordnade av två etiska hunduppfödare, bör de två hundarna vara vaccinerade, friska och av med strukturella eller ärftliga kända hälsotillstånd. Hur som helst, frågan om man kan vaccinera en dräktig hund uppstår bara vid oavsiktlig uppfödning . Den här artikeln besvarar dessa frågor sakligt, utan åsiktsbaserad bedömning.

Hur Fungerar Vacciner?

Vi inser alla att vacciner bör skydda våra husdjur från virus och sjukdomar, men få människor vet hur de faktiskt fungerar! Sanningen att säga fungerar valpvacciner och mänskliga normalt på exakt samma sätt. Din hund besöker veterinären där han kommer att injiceras med en svag, modifierad stam av ett virus eller en sjukdom ; dosen är otillräcklig för att få honom att bli allvarligt sjuk. Stammen kommer att aktivera ett immunsvar på din hund , vilket innebär att den kommer att skapa antikroppar som kan slåss mot bakterier. Följaktligen, så snart din valp utsätts för dessa virus eller sjukdomar, kommer han att vara utrustad med de nödvändiga antikropparna som behövs för att förstöra bakterierna och förhindra att han blir extremt sjuk.

Valpar vaccineras vanligtvis två gånger vid 8 veckor för valpsjuka , parainfluensa och mässling , inom 10-12 veckor för hepatit , adenovirus , parainfluensa och parvovirus och efter 12-24 veckor för att få rabies . De kommer inte att få fullt skydd mot den allra första uppsättningen av nämnda sjukdomar förrän fjorton dagar efter deras 10-12 veckors jabs. Årliga boosters föreslås för att fylla på deras immunitet under deras vuxna liv, även om det finns mycket kontroverser om huruvida boosters är helt nödvändiga. Valparna måste gå ut på ett säkert sätt tills vaccinet är helt intakt.

Kan Du Ge Skott Till Gravida Hundar?

Generellt sett bör du aldrig vaccinera din gravida hund med ett levande eller aktivt vaccin eftersom dessa inte anses säkra i något skede av graviditeten. Även om den sjukdoms- eller virusstam som används i ett levande vaccin är svag, har den fortfarande potential att orsaka underliggande komplikationer i livmodern och kan utlösa en spontan abort. Det kan finnas exceptionella omständigheter där sannolikheten för att din moder drar på sig ett virus eller en sjukdom och överför det till kullen är mycket större och farligare än ett vaccin i sig och din veterinär är bäst lämpad att ge dig råd om detta om det behövs.

Experter föreslår att du fortfarande kan vaccinera din gravida hund med mördade eller vilande vacciner ; bakterierna i dessa har mördats med hjälp av värme eller kemikalier och aktiverar därför inte en så stark immunreaktion. Detta rekommenderas dock fortfarande inte eftersom valpar i livmodern är mycket ömtåliga.

Att ge ut ett vaccin till en gravid hund utlöser en antikroppsvåg som flyttas till hennes hundar. Efteråt kommer valparna att få en högre grad av motstånd än de annars skulle kunna. De flesta skulle tro att det här är bra. Men i allmänhet, när en valp föds, har den sin mammas immunitet för särskilda sjukdomar upp till 8 veckor gammal, varefter immuniteten försvinner (det är anledningen till att valpar får sin första uppsättning vacciner i denna tid). Därför har valpar som var i livmodern när deras mamma hade vaccinerats fortfarande starkare immunitet än vanligt när deras 8-veckors vacciner rullar runt, vilket förnekar effektiviteten av vaccinerna därefter (och äventyrar deras immunsystem).

Tyvärr kan beslutet om att vaccinera din hund under graviditeten vara svårt. Om du bestämmer dig för att inte vaccinera din moder, bör du se till att hennes närmaste omgivning är så ren som möjligt , utan rapporter om sjukdomar eller virusutbrott som kan påverka deras röra. Hon kommer att uppleva en viss grad av näringsbrist eftersom en stor del av hennes kraft och pengar kommer att vara involverade i att odla hennes valpar.

Den påfrestning som graviditeten utsätter för hennes egen kropp kommer också att undergräva hennes förmåga att motstå naturligt förekommande bakterier som finns i omgivningen (som parvovirus), så hon löper högre risk att få en infektion. Det är också tillrådligt att se till att valparna till en ovaccinerad moder stannar inne och inte uppfyller andra hundar förrän de har fått sin första och andra samling av huvudvaccinationer. Deras risk för infektion kommer också att vara hög, eftersom de inte har ärvt sin mammas immunitet mot specifika sjukdomar och virus.

Om du väljer att vaccinera din moder, se till att du pratar länge om farorna med din veterinär och se till att det ideala vaccinet administreras under rätt förhållanden. Om du fortfarande tvekar kan det vara värt att söka en second opinion för att hjälpa dig komma till en nivå av komfort i ditt beslut.

Är Det Säkert Att Vaccinera En Ammande Hund?

Det är bästa praxis att undvika att vaccinera en ammande hund såvida de inte befinner sig i en omgivning med särskilt hög risk , till exempel kommer de till en fristad och deras tidigare vaccinationshistorik är okänd. Då kunde skyddshunden ges de primärvaccinationer de missade som valp, vilket ger dem en grundläggande immunitet, de skulle inte få boosters. Sjukdomen kan sprida sig som en löpeld i skyddsrum eller kennlar eftersom det finns en stor mängd hundar på ett ställe, så risken för att mamman drabbas av en allvarlig sjukdom skulle normalt vara högre än vanligt.

I alla andra situationer är det klokt att vänta tills valparna är avvanda från dammen. Om hon precis har fött barn kommer hennes kropp att arbeta övertid för att försörja sin nya familj, så hon kommer att behöva all sin energi och styrka för detta. Att injicera henne med ett levande vaccin har förmågan att få henne att känna sig dålig i vädret i några dagar medan hennes kropp producerar de rätta antikropparna. Att utsätta sin kropp för påfrestningar på det här sättet kan göra henne mer skada än nytta och kan påverka hennes förmåga att amma sin(a) valp(er) som kommer att lida av detta.

Vacciner kommer inte heller att ge några som helst fördelar för valparna av en digivande moder. Inom sina första 12-24 timmar i livet får valpar antikroppar från sin mamma genom råmjölken och mjölken, men efter det är de självständiga! Det skulle ta minst en vecka för din mamma att producera ett fullständigt immunsvar mot vaccinet och från denna tidpunkt kommer valparna inte längre att kunna absorbera dem från hennes mjölk.

I bästa fall kommer lagstiftningen att ge mamman ett visst motstånd men kommer inte att göra något för att få hennes avkomma. Om du ens funderar på att föda upp din honhund, se till att hennes vaccinationer är uppdaterade för att undvika att behöva skapa ett sådant rikt beslut i första hand. Det finns också en hel del kontroverser inom frekvensen eller vaccinerna och huruvida årliga booster ger ökad immunitet eller bara skapar förödelse med hundarnas immunsystem, vilket orsakar oönskade effekter på kroppen. Ny forskning har funnit ett samband mellan övervaccinering och cancer. Det är värt att prata med din veterinär, samt göra din egen forskning. Ta alltid ett välgrundat beslut kunskap är viktigt!

När Kan Jag Vaccinera En Avelshund?

Både avelsdjur och mödrar måste vara uppdaterade med sina vaccinerade innan de föds upp. Om aveln genomförs via avelstjänst kommer vanligtvis inte moder- och avelsägare att tillåta sina hundar att delta i tjänsten förrän en veterinär har bekräftat att hunden är helt vaccinerad och vid god hälsa. På så sätt kan de inte överföra vissa sjukdomar eller virus till varandra eller kullen.

Det är bäst att inte vaccinera din hund för nära samlaget eftersom vacciner kan få din hund att känna sig lite kvav och slö under ett par dagar. Samlag är tröttsamt och båda hundarna kommer att behöva så mycket energi som möjligt. Forskning tyder också på att vaccination för nära graviditet kan förhindra att fostret ärver några av moderdjurens egen naturliga immunitet som hon får av rutinmässig exponering för miljön, vilket begränsar deras immunitet.

Om din ovaccinerade honhund på något sätt glider under radarn och blir dräktig, sök hjälp från en veterinär. Om du rekommenderas att fortsätta med ett vaccin, överväg var det ges. Den fjärde graviditetsveckan är då valpen/valparna är mest benägna att drabbas av skador och utvecklingsfel , så det kan vara bäst att skjuta upp till senare i graviditeten. Om du fortsätter med vaccinet, se till att du är säker på att den som tar hand om dina valpar vet att mamman vaccinerades med hundar i livmodern. Deras åttonde veckas vacciner kan behöva skjutas tillbaka för att undvika att deras immunitet äventyras.

Om din honhund fått alla sina primärvaccinationer och har haft rutinmässiga boosters upp till ett eller två år tills hon blev gravid, diskutera med din veterinär. Hennes immunitet kan fortsätta att vara tillräckligt stark för att se henne och hennes kull genom graviditeten och även den första perioden efter födseln. I det här fallet kan du vänta tills valpkullen har fötts och avvandats innan du ger henne en booster.

Det är viktigt att också överväga den ekonomiska sidan av vandaliseringsval . Många hundförsäkringsbolag kommer inte att täcka för särskild behandling för valpen (gravid eller inte) om hon inte har haft sina primära vaccinationer och boosters aktuella. Även om risken när den är blygsam, om du bestämmer dig för att gå emot expertråd, bör du överväga vad du ska göra om du har en mycket sjuk hund utan att kunna betala för hennes veterinärvård. Kontrollera det finstilta på ditt husdjursförsäkringsskydd och se till att du har ett sätt att ta hand om din hund, oavsett vad resultatet blir.